Foto’s gemaakt met mijn verjaardagscadeaus

Omdat ik voor mijn verjaardag van jullie een zonnefilter en een bijdrage heb gehad voor een nieuw telescoop statief, wil ik graag mijn nieuwste astrofoto’s met jullie delen. Deze foto’s waren niet half zo mooi geworden zonder jullie cadeaus šŸ™‚

Mijn telescoop ziet er nu uit als op de foto hieronder. Hij bestaat uit 2 grote kijkers die gemonteerd zijn op een speciaal statief dat met behulp van motortjes de sterren precies in beeld houdt. Voor alle foto’s op deze pagina geldt trouwens dat deze vergroot worden als je er op klikt of op drukt.

Bresser 90mm refractor and 130mm newtonian on motorized skywatcher EQ5 mount

De eerste foto die ik genomen heb was er een die ik al heel lang wilde nemen, maar waar ik de spullen niet voor had. Het gaat hier om een grote blauw/paars/rode gaswolk die op enorme afstand van ons zonnestelsel ligt. Deze gaswolk is zo heet in zijn binnenste regionen, dat er heel veel nieuwe sterren ontstaan. In de foto hieronder is dat lichte gebied goed te zien.

M42; Great Nebula in Orion. A stack of 16 10sec frames at iso 6400

De volgende foto is er een van de Pleiades cluster. De sterren in deze groep zijn bijna gelijktijdig ontstaan in een ander stervormend gebied dan in bovenstaande foto. De 6 helderste sterren vormen een heel klein steelpannetje dat op heldere nachten goed te zien is met het blote oog. De blauwe gloed rond de sterren is licht van de 6 helderste sterren dat gereflecteerd wordt door omliggend gas.

M45; Pleiades open cluster. A single 10 second frame at iso 6400

De foto hier onder bevat een heel vreemde groene cirkel in het midden. Dit is een schil van gas dat een ster afgestoten heeft. Het zeer hete binnenste gedeelde van de ster ligt nu bloot en beschijnt de gas schil met licht dat het een prachtig groene gloed heeft. Het Engelse woord voor een gaswolk in de ruimte is ‘Nebula’. De naam van de ring in de foto hier onder is heel toepasselijk: ‘Ring Nebula’.

A single frame of the Ring Nebula.

In de foto hier onder is een zelfde soort ronde gaswolk te zien als in bovenstaande foto, maar enigszins verstoord in 2 richtingen. Ik vind deze foto vooral heel mooi door de enorme hoeveelheid sterren die te zien is op de achtergrond.

Long exposure stack of the Dumbbell Nebula (m27)

Zoals ik eerder al heb genoemd, heb ik ook een zonnefilter gehad voor mijn verjaardag. Omdat de lens in een telescoop hetzelfde werkt als de lens in een vergrootglas, kun je je voorstellen dat het niet veilig is door een telescoop naar de zon te kijken. Als ik het filter dat ik heb gehad op mijn telescoop heb, wordt er veel minder licht doorgelaten en kan ik veilig de zon bekijken. Hieronder staat een foto van de zon die ik genomen heb met mijn telescoop en zonnefilter. Als je deze foto uitvergroot door er op te klikken zijn de zonnevlekken beter te zien.

40 frame stack of the Sun at nov 21, 2014, 12.00 GMT+1, as seen from Enschede

Als laatste heb ik nog een foto waarin ik met de computer al mijn mooiste sterrenfoto’s bij elkaar heb gezet.

wallpaper from sessions 11_01_2014 and 11_10_2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s